Până acum se credea că pisicile au fost domesticite acum 4.000 de ani în Egipt, însă rămăşiţe descoperite în urma unor săpături din satul Shaanxi, din regiunea centrală a Chinei, sugerează că acestea erau domesticite încă de acum 5.300 de ani.
Dr Fiona Marshall, de la Universitatea din Washington, susţine că analizele oaselor sugerează că pisicile se hrăneau cu rozătoarele de pe lângă ferme unde se cultiva mei.
Cercetătorii au analizat 8 oase provenite de la cel puţin două pisici găsite la situl arheologic. Mai mult, se pare că una dintre pisicile analizate a decedat la o vârstă înaintată, ceea ce sugerează că felinele duceau o viaţă bună în sat.
Un alt exemplar pare să fi fost hrănit cu mai puţine animale şi cu mai mult mei, ceea ce indică faptul că animalul era hrănit de localnici.
Dr. Marshall, care a analizat situl arheologic împreună cu alţi specialişti de la Universităţi din China susţine că pisicile erau domesticite pentru a ţine sub control problema şobolanilor.
„Informaţiile noastre sugerează că pisicile erau atrase de rozătoarele de pe lângă fermele din satele străvechi. Rezultatele acestui studiu arată că satul Quanhucun era o sursă de hrană pentru pisici acum 5.300 de ani şi că relaţia dintre pisici şi oameni era fie una de comensalism, fie una aventuroasă pentru pisici. Chiar dacă aceste pisici nu erau domesticite încă, dovezile noastre confirmă că ele trăiau în proximitatea fermelor şi că relaţia om-pisică aducea beneficii reciproce”, a mai notat cercetătoarea.
Studiile ADN sugerează că mare parte dintre cele 600 de milioane de pisici domestice care se estimează că trăiesc azi în lume sunt urmaşii a unei pisici sălbatice din Orientul Apropiat, animal care încă se mai regăseşte în nordul Africii şi Orientul Mijlociu.
Acum, oamenii de ştiinţă nu pot spune sigur dacă pisicile din china au fost aduse în Orientul Mijlociu sau dacă este vorba de două specii diferite.
Sursa: Daily Mail